Wordt 2011 het doorbraak jaar

Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen <[email protected]>
Datum: 4 januari 2011 00:36
Onderwerp: Wordt 2011 het doorbraak jaar voor schone en onbeperkte energie?

Diverse 0.ters hadden de petitie ook getekend en kregen dit bericht.

Allereerst de beste wensen voor 2011. Wat ons betreft het jaar waarin het ’tipping point’ gepasseerd wordt in de energierevolutie in Nederland. Krachtenbundeling zal daarbij het verschil maken, zowel tussen politieke partijen als in het bedrijfsleven. Langs deze weg willen wij u weer even een korte update geven van alle ontwikkelingen rondom het burgerinitiatief “Nederland krijgt nieuwe energie”:
 
Burgerinitiatief is aangeboden en wordt nu getoetst
Op 7 december jongstleden hebben wij – mede namens u – het burgerinitiatief aangeboden aan de commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer. Bekijk hier het video verslag:
http://www.new-energy.tv/laatste_nieuws/tweede_kamer_krijgt_nieuwe_energie.html
 
Deze commissie zal in januari beoordelen of het voldoet aan de inhoudelijke criteria voor plenaire bespreking en stemming in de Tweede Kamer. Wij zullen u uiteraard informeren zodra hierover meer bekend is.
 
Herman Wijffels licht UCAD rapport toe: 100% hernieuwbaar in 2050 is ambitieus maar haalbaar
Het Utrechts Centrum voor Aarde en Duurzaamheid (UCAD) heeft de haalbaarheid van de ambitie van ons voorstel ‘Nederland krijgt nieuwe energie’ doorgerekend. Het UCAD vergeleek diverse recente binnen- en buitenlandse studies met elkaar en raadpleegde een groot aantal energiedeskundigen. Conclusie: met de kennis van nu mag worden verwacht dat in 2050 circa 2/3 van de Nederlandse energievoorziening duurzaam kan zijn. Afhankelijk van de economische ontwikkeling, de ontwikkeling van technologie en institutionele arrangementen op Europees en mondiaal niveau, kan met vergaande energiebesparing het aandeel van hernieuwbare energie verder oplopen in de richting van 100 % van het finale energiegebruik in 2050. Herman Wijffels, verbonden aan het UCAD en onlangs nog uitgeroepen tot meest invloedrijke duurzame Nederlander, lichtte deze conclusie op 7 december verder toe:
http://www.new-energy.tv/laatste_nieuws/hermann_wijffels_bij_aanbieding_in_2de_kamer.html
 
Zelf spelen met het ‘100% duurzaam in 2050’ scenario via Energietransitiemodel.nl
Onze ambitie is inmiddels ook doorgerekend door Energietransitiemodel.nl. Ook daar is de conclusie dat 100% duurzaam in 2050 haalbaar is. Energietransitiemodel is een zogenaamd ‘open source’ model waarmee beleidsmakers op een gebruikersvriendelijke manier energiescenario’s online kunnen doorberekenen en toetsten – zowel op nationaal als regionaal niveau – vanuit de complexiteit van energietransitie. Partners die aan dit model hebben bijgedragen zijn o.a. GasTerra, Tennet, Philips, Shell, RegieOrgaan EnergieTransitie, UNETO-VNI en Stichting Natuur en Milieu. U kunt nu zelf ‘spelen’ met ons scenario via http://www.energietransitiemodel.nl/scenarios/load/259.
 
Vertel Essent wat u vindt van de nieuw te bouwen kolencentrale in Eemshaven
Essent vraagt op www.essenteemshaven.nl uw mening over nut en noodzaak bouw kolencentrale Eemshaven. Als wij nu eens allemaal met z’n 45.000-en reageren en pleiten voor hernieuwbare energie alternatieven, misschien dat dan ook bij hen het kwartje valt dat de consumenten van de 21e eeuw niet zitten te wachten op deze ouderwetse vieze energie. Surf dus allemaal snel naar www.essenteemshaven.nl!
 
Een zonnig goed voornemen voor 2011
Samen tegen een scherpe prijs zonnepanelen inkopen? Dat kan nu via de Stichting Wij Willen Zon die is opgericht door mensen van Urgenda en van De Betere Wereld om zonder winstoogmerk consumenten meer kansen te bieden om hun eigen energie duurzaam en betaalbaar op te wekken op hun eigen dak. De uitonderhandelde pakketten zijn zo’n 30 tot 35% goedkoper dan soortgelijke panelen en omvormers van A-kwaliteit en leasen is ook mogelijk. Intekenen kan nog tot eind januari via www.wijwillenzon.nl.
 
Tot zover deze update. Wij melden ons zodra wij meer nieuws hebben van de commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven.
 
Met vriendelijke groet,
Namens het Duurzaamheid Overleg Politieke Partijen
 
Marco Witschge