Zo simpel is dat

bron:  © Drs. Frans Langenkamp, cultureel antropoloog, vedisch astroloog en vedanta expert.
Proclamatie van de Uiteindelijke Waarheid
over Alles en Iedereen

21 Axioma’s van het Universele Bewustzijns Paradigma

 

 

1. De hele schepping is de uitdrukking van een onderliggend, abstract, alomtegenwoordig en onveranderlijk veld van bewustzijn.

2. Er is maar ‚‚n bewustzijn in het hele heelal. Alles wat bestaat is een manifestatie van dat ene alomtegenwoordige bewustzijn. Alles is dus in wezen bewustzijn. Energie is bewustzijn in beweging. Materie is bewustzijn dat een vorm heeft aangenomen.

3. Wat in de verschillende religies God, Allah, Brahma, Vishnu, Shiva, Ahura Mazda, Goddelijke Moeder, Tao, etc. genoemd wordt, is in wezen niets anders dan dit alomtegenwoordige, absolute en kosmische bewuste Zijn.

4. Materieel gezien is Bewustzijn niets (niet iets). Spiritueel gezien is het alles. Bewustzijn is kleiner dan het kleinste en tegelijkertijd groter dan het grootste. Bewustzijn is de alomtegenwoordige essentie van alles en iedereen. Zoals alle potten gemaakt zijn van klei, zo zijn alle objecten in het universum ‘gemaakt’ van bewustzijn. Bewustzijn is zowel de materi‰le als de effectieve oorzaak van het universum.

5. Het is de wetenschappelijke, exacte en systematische kennis van dit kosmische bewuste Zijn dat tot nu toe ontbroken heeft aan de mensheid. Hierdoor is de mensheid tot op heden gefrustreerd en verdeeld gebleven. Zolang een mens onwetend is van de oorsprong en essentie van het leven, blijft hij of zij innerlijke verdeeld en gefrustreerd, en op zoek naar innerlijk geluk en vervulling.

6. Bewustzijn is datgene dat zich zelf kent. Niets anders dan bewustzijn is zich bewust van zichzelf. Bewustzijn kan begrepen worden als het ‘Zelf’ van het universum, en als het ware zelf van alle wezens. Daar het zichzelf kent, is het zelfinteractief, creatief en intelligent. Onze Nederlandse voorouders hadden het goed gezien: bewustzijn is in wezen niets anders dan het Zijn, dat (zich) bewust is – bewust Zijn, of eenvoudig: bewustzijn.

7. Wij mensen zijn in zoverre bijzondere manifestaties van bewustzijn, dat we potentieel in staat zijn onze eigen oorsprong of essentie te ervaren. We kunnen bewust worden van ons eigen bewustzijn. We kunnen bewust worden van bewustzijn als zodanig.‘Spirit’ is een oud woord voor bewustzijn. Spiritualiteit is in wezen dan ook niets anders als bewustworden van onze eigen Spirit: van onze eigen essentie: ons eigen bewustzijn.

8. Het alomtegenwoordige, onbegrensde (bewuste) Zijn kan door de mens rechtstreeks ervaren worden aan de bron van zijn gedachten, als de bron van zijn (geestelijke) activiteit. Meditatie is het middel waarmee we dit kunnen bereiken. Zodra we dit niveau in onszelf ervaren hebben, weten we dat dit onze diepste essentie is, ons ware zelf.

9. Door dagelijkse meditaties – innerlijke stilte oefeningen – worden we ons steeds meer bewust van de bron van onze gedachten, hetgeen niets anders blijkt te zijn als (kosmisch) bewustzijn. Door meditatie worden we zelfbewuste en zelfgerealiseerde mensen.

10. Toenemende kennis en ervaring van ons eigen bewustzijn verloopt in zeven stadia.

De zeven stadia van menselijk bewustzijn, in volgorde van toenemende bewustwording, zijn als volgt: 1. slapen, 2. dromen, 3. waken, 4. zelfbewustzijn, 5. kosmisch bewustzijn, 6. godsbewustzijn en 7. eenheidsbewustzijn.

11. De zeven natuurlijke bewustzijnstoestanden zijn ‚‚n op ‚‚n gerelateerd aan de zeven chakra’s of centra van bewustzijn, op basis waarvan ons grofstoffelijk lichaam functioneert. De chakra’s worden genoemd naar de plaatsen van ons lichaam waar zij mee in verbinding staan: stuit, seks orgaan, navel, hart, keel, voorhoofd en kruin.

12. Tot op heden heeft de mensheid bijna uitsluitend geleefd op basis van de onderste drie chakra’s, welke respectievelijk staan voor: overleven, voortplanten en het manifesteren van persoonlijke wilskracht. Alleen door de verlevendiging van de vierde chakra – de hartchakra, alleen door de verruiming van ons bewustzijn tot het niveau van bewustzijn als zodanig, worden we authentieke, zelfgerealiseerde mensen. Al het menselijke lijden (psychologisch, fysiologisch, sociologisch en ecologisch lijden), kan terug getraceerd worden tot het gebrek aan de ervaring van de vierde bewustzijnstoestand. Op het niveau van de vierde bewustzijnstoestand worden we ons bewust van ons aller gemeenschappelijke essentie! Deze ervaring doet ware liefde ontstaan.

13. Momenteel lijkt het erop dat de mensheid in een soort faseovergang is aangekomen, die te maken heeft met de opening van de vierde chakra. De ontwikkeling van het menselijke bewustzijn is in een stroomversnelling terecht gekomen. Achter het tumult van het schouwtoneel van het menselijke bestaan, worden zich meer en meer mensen bewust van hun eigen bewustzijn, waarbij het universele bewustzijn wordt ervaren als de essentie van ons lichaam-geest-ziel systeem. Dit is de ervaring van innerlijke vrede, vrijheid en vervulling.

14. Ons individuele bewustzijn, de essentie van onze ziel, is in werkelijkheid ‚‚n met het kosmische bewustzijn en kenmerkt zich door eigenschappen zoals: vrede, vrijheid, gelukzaligheid, oneindigheid, eeuwigheid, goddelijkheid, creativiteit, intelligentie, etc. Zoals de Griekse wijsgeer Plato al zei, is dit universele, absolute bewustzijn de essentie van al het ware, het goede en het schone!

15. Ware levensvrijheid, vrede en vervulling zijn niet beschikbaar in de drie laagste bewustzijnstoestanden: slapen, dromen en waken. Deze wenselijke kwaliteiten zijn inherente eigenschappen van de vierde bewustzijnstoestand. Zij zijn daarom alleen beschikbaar vanaf de vierde bewustzijnstoestand, de toestand waarin de hartchakra geopend is. De verlevendiging van de vierde en hogere chakra’s loopt parallel aan de ontwikkeling van de vierde en hogere bewustzijnstoestanden.

16. Verlichting, verlossing, bevrijding, zelfrealisatie, sattori, nirwana, of hoe de verschillende wijsheidstradities het ook noemen, is in werkelijkheid niets anders als geestelijke volwassenheid. Het staat voor het onbelemmerde, natuurlijke en ontspannen functioneren van het menselijke lichaam-geest-ziel systeem. Deze toestand van volwassenheid is het universele doel van het leven. Het is het geboorterecht van iedere mens.

17. Wanneer ons denken, spreken en handelen spontaan opkomt vanuit onze diepste essentie,  hetgeen kosmisch bewustzijn is, voelen we ons innerlijk tevreden en ervaren we innerlijke vrijheid en innerlijk geluk. Dit resulteert automatisch in optimale gezondheid, voorspoed en vervulling. Dit zijn de voordelen van authenticiteit, het waarlijk onszelf zijn in alle omstandigheden.

18. In de meest volwassen toestand van menselijk bewustzijn – eenheidsbewustzijn –  ervaren we een natuurlijke toestand van vervulling, op basis waarvan alle activiteiten een uitdrukking worden van geluk, liefde en wijsheid. Eenheidsbewustzijn is niets anders als ware geestelijke volwassenheid. Wat men vroeger verlichting noemde, is niets anders als geestelijke volwassenheid!

19. De familie van volkeren kan haar idealen van vrede, voorspoed en vervulling moeiteloos verwerkelijken door vertrouwd te worden met dit universele, eeuwige en alomtegenwoordige veld van intelligentie en creativiteit. Pioniers op het gebied van de kwantummechanica hebben dit fundamentele niveau van de schepping ontdekt en spreken van het ‘Nulpunt veld‘. Dit abstracte veld wordt beschreven als de gemeenschappelijke essentie van alle energie en materie. Max Plank en anderen noemden dit het veld van bewustzijn.<br
/>
20. Meditatie, een proces van het tot rust laten komen van onze geestelijke activiteit, is het directe middel om bewust te worden van de bron van onze gedachten. Op een moeiteloze manier kan elk mens zich bewust worden van het stille niveau van zuiver, onbegrensd bewustzijn. Door meditatie worden we ons bewust van ons eigen bewustzijn. Daarom dient meditatie – een moeiteloze, universele stilte-oefening – een dagelijkse routine te worden in het lesprogramma van leerlingen en studenten op alle niveaus van onderwijs.

 

21. Mystici in het Oosten en gnostici in het Westen hebben altijd beweerd dat gelukzaligheid de inherente eigenschap is van het stille niveau van bewustzijn. Vanwege dit universele feit tendeert elke levensvorm ernaar gelukkig te zijn. Geluk is de uiteindelijke motivatie voor alle activiteiten. De uitbreiding van geluk is het doel van het leven. De natuurlijke ontwikkeling naar geluk en vervulling wordt versneld, wanneer we ons bewust worden van de gelukzalige essentie van ons eigen bewustzijn. Hierin ligt de effectieve formule voor het scheppen van wereldvrede, wereldgeluk en wereldwelvaart.
Zo simpel is dat!

 

© Drs. Frans Langenkamp, cultureel antropoloog, vedisch astroloog en vedanta expert.
Een online audio cursus over het universele bewustzijns paradigma – het paradigma van het derde Millennium – is beschikbaar op: http://www.selfrealisation.net
Zie onder: Online Audio Cursus in het ABC van het Leven
(ABC staat voor: ‘Absolute Bliss consciousness’).