..
Jij hebt meerdere keren jouw fascinatie voor het freq gebied rond 500 kHz besproken, zowel met mij als met H.
Waarom er rond die freq geen zenders opereren etc.
Ik had al eens aangegeven dat ik geen specifieke natuurkundige of andere redenen wist waarom dat was. Daarbij al wel eens gehint naar afmetingen v/d aarde, hoogte v/d ionosfeer, afmetingen van de cavity/trilholte rondom de aarde, maar niet echt veel verder daarmee gekomen.
Ook al eens aangegeven dat de meeste (x miljoenen) radio’s MF (midden freq’s) gebruiken tussen ruwweg 400 – 500 kHz en daar dus geen directe uitzendingen kunnen velen vanwege direkte inspraak etc.
Ook dat begin vorige eeuw, er nog nauwelijks HF, VHF of hogere freq gebieden gebruikt werden, vanwege de limitaties v/d stand v/d techniek destijds (“men kwam gewoon nog niet veel hoger dan een paar 100 khz”).
Vanavond kwam ik echter bij het doorlopen van wat emails een beschrijving tegen die even kort als krachtig was, en wellicht een hint t.a.v. dit “mysterie” kan geven;-)
No. This is for air, which is mostly nitrogen.
<knip>
EN
Rond 500 kHz is geen enkele zender die iets uit zendt.
Sommige denken dat het iets te maken heeft met gravitatiegolven o.i.d.
Ik was het kwijt maar nu “ben ik er weer…”
De reden dat daar geen zenders zitten is veel minder exotisch en meer rechtlijnig.
Er is een oude internationale afspraak dat voor het superheterodyne principe de middenfrequenties voor korte- midden- en lange golf op 455 kHz zit.|
Philips koos om redenen van “spiegelfrequenties” voor 452 kHz.|
Het betekent dat er van 350kHz tot pakweg 520 kHz geen zenders iets uitzenden anders zullen alle radio’s op AM deze konstant rechtuit weergeven, ongeacht hun afstemming
Da’s niet de bedoeling. Tevens kan een superheterodyne niet in dicht in de buurt van zijn middenfrequent afgestemd iets ontvangen. Kortom, een mythe onthoofd…?
Vr. gr., HV