Speciale inkt verandert papier in opslagmedium voor elektriciteit
Publicatiedatum: 9 december 2009
div class=”NodeBody”>
Onderzoekers van de Stanford University zijn er in geslaagd om accu’s en supercondensatoren te maken die bestaan uit papier dat bedekt is met een speciale inkt. De papieren accu’s zijn ultralicht, buigbaar en bestand tegen verkreukelen en onderdompeling in zure of basische oplossingen.
De onderzoekers gebruiken inkt die is samengesteld uit koolstof nanobuisjes en zilveren nanodraden. Door de kleine afmetingen van de samenstellende componenten hecht de inkt sterk aan het poreuze papier, waardoor een duurzaam geheel ontstaat. De hechting van de inkt is beter dan bij de plastic accu’s waarmee de onderzoekers eerder experimenteerden. Door de grote oppervlakte/volumeverhouding van papier is dit materiaal in het voordeel ten opzichte van andere accuprincipes. Bovendien kan een supercondensator van dit materiaal naar schatting 40.000 maal worden geladen en ontladen.
Papier heeft vele toepassingsmogelijkheden. Volgens Yi Cui die het onderzoek leidt is het zelfs denkbaar om energie op te slaan in met dit papier behangen muren van een kamer.
Omdat de productie van de accu’s simpelweg bestaat uit het aanbrengen van inkt op papier wordt verwacht dat deze al snel commercieel kunnen worden toegepast.
De resultaten van het onderzoek worden deze week gepubliceerd in “Proceedings of the National Academy of Sciences”.
nbsp;
Meer info:
http://news.stanford.edu/news/2009/december7/nanotubes-ink-paper-120709.html