(Novum) - Duurzame energieprojecten worden uit de markt gedrukt doordat nog steeds nieuwe kolencentrales worden gebouwd. Een groot overschot aan stroom dreigt die Nederland ook niet aan het buitenland kan slijten. Dat concludeert de Stichting Natuur en Milieu maandag uit onderzoek.
Tot 2020 groeit de Nederlandse energiecapaciteit volgens het rapport met zeventig procent. Dat zou vooral komen door de bouw van nieuwe kolen- en gascentrales. De vraag naar energie groeit echter maar met twintig procent.
Daardoor dreigt volgens directeur van Natuur en Milieu Mirjam de Rijk na een 'melkplas, boterberg en mestoverschot een enorm stroomoverschot'. Daardoor zou het prijsverschil tussen groene en gewone stroom groter worden, waardoor weer subsidies nodig zijn om dat verschil beperkt te houden.
Het is volgens de stichting beter als het kabinet een CO2-norm voor elektriciteitscentrales invoert. Dan zou het aantrekkelijker worden om duurzame centrales te bouwen.
Het rapport, dat adviesbureau CE Delft heeft uitgevoerd in opdracht van Natuur en Milieu, is maandag gepresenteerd aan minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA).