‘Van het veld tot op uw bord: de Codex Alimentarius voorgeschoteld’
 
Drs J. Consemulder, neuropsycholoog, onderzoeker en auteur.
Onlangs werd ik door een redacteur van een tijdschrift gevraagd om een kort artikel te schrijven over de Codex Alimentarius, met de positieve insteek dat ook supermarktketens als Albert Heijn BV (opgericht in 1887, onderdeel van ‘Koninklijke Ahold’, waartoe onder andere ook Gall & Gall en Etos behoren) nu ook met ‘Puur en eerlijke’ producten komen (1). Het artikel is langer geworden dan beoogd. Ook is het artikel weliswaar positief te noemen voor natuurvoedingwinkels en onze gezondheid, maar mogelijk niet helemaal voor supermarktketens. Wist u trouwens dat als u uw bonuskaart inlevert bij de Albert Heijn u de kans loopt dat justitie en de veiligheidsdiensten over uw schouder meekijken bij de kassa? Albert Heijn schijnt zo nu en dan uw privacy gegevens door te geven aan deze instanties wanneer zij hier naar vragen (2). Fijne ‘bonus’, nietwaar? Ook steunen zij vaccinatie initiatieven aan moeders en kinderen (zie voor meer op -en aanmerkingen de informatie bij noot 1, onderaan dit artikel)! Ik hoop dat dit geen onderdeel is van de ‘Puur en eerlijk’ marketing, want dat belooft niet veel goeds voor de consument.
“Geen ruimte laten voor eerlijke initiatieven, iedereen uitspelen, iedereen uitknijpen en er zelf uitstekend van leven. Da’s puur & eerlijk volgens de enige echte supermacht. Hoogste tijd dat meneer en mevrouw consument hun middelvinger in de lucht steken… AH is een uitstekend bedrijf dat uitstekend geleid wordt, zowel financieel als strategisch. Het probleem is dat het zo goed is, dat het te goed is geworden. Het bedrijf is er niet meer voor z’n klanten. De klanten zijn er voor het bedrijf. Het is ongelofelijk knap als je dat kunt bereiken. Het is ook ongelofelijk gevaarlijk.”, aldus Dick Veerman over de nieuwe ‘groene’ initiatieven van Albert Heijn (3)
Maar nu even de Codex! Wat zegt U, U heeft nog nooit van het grote ‘voedselnormenprogramma’ Codex Alimentarius gehoord? Niet geheel verbazingwekkend, u bent in zeer goed gezelschap. De meeste mensen (en zelfs beleidsmakers en politici) zijn niet goed op de hoogte van het vage bestaan van de Codex Alimentarius. En toch zullen de ‘richtlijnen’ van de Codex Alimentarius voor een groot deel bepalen wat we wel en niet mogen eten (4).
 
Dit is geen specifiek artikel geworden over voeding (5) of de Codex Alimentarius in brede zin. Dit artikel gaat wel in op de vraag of de Codex Alimentarius ons werkelijk bescherming biedt tegen ‘onveilige’ voeding of ons juist beperkt in onze keuzevrijheid en zelfbeschikking met betrekking tot kwalitatief voedsel en gezondheid. Blijft biologisch voedsel tot de mogelijkheden behoren? Dient alle voedsel eerst bestraald te worden om langer ‘houdbaar’ te blijven? Kunnen we nog steeds voedingsupplementen gebruiken? Moeten alle dieren worden behandeld met groeihormonen en antibiotica voordat ze mogen worden geconsumeerd? Worden zeer giftige stoffen (‘Persistent Organic Pollutans’ of POP’s genoemd) die wereldwijd op de zwarte lijst staan weer grotendeels toegelaten en nog steeds in de handel toegelaten als residu op voeding? Betekent ‘harmonisering’ van internationale normeringen en richtlijnen dat feitelijk wordt afgedwongen wat we en niet mogen eten? En dat bestaande markten worden weggereguleerd? Veel vragen en relatief weinig zekerheden bij de veelbesproken en controversi