9 FEBRUARI 2012 09:37  NIEUWS 

Wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen en de York University in Engeland hebben een manier gevonden om de snelheid van data-opslag te verhonderdvoudigen. Als de vinding zijn weg vindt naar een storageproduct zal de tijd die nodig is om een bit op een harde schijf op te slaan, teruggebracht kunnen worden van een nanoseconde (een miljardste van een seconde) naar een honderdmiljardste van een seconde 

 

 

 

Op de achtergrond het ferromagnetische materiaal met daarin de spins. De rode stroompjes stellen de ultrakorte warmtepulsen voor. De inzetjes - gemaakt met een r”ntgenmicroscoop - laten de veranderingen in het materiaal zien, veroorzaakt door de warmtepulsen. (door: Johan Menting en Richard Evans.)

Op de achtergrond het ferromagnetische materiaal met daarin de spins. De rode stroompjes stellen de ultrakorte warmtepulsen voor. De inzetjes – gemaakt met een r”ntgenmicroscoop – laten de veranderingen in het materiaal zien, veroorzaakt door de warmtepulsen. (door: Johan Menting en Richard Evans.)
 

Als het een werkende technologie wordt, en de weg daar naartoe is nog lang, betekent het dat de tijd die nodig is om een terabyte aan data op te slaan, in ‚‚n klap terugvalt van ongeveer 22 minuten, naar 20 seconden. Een ultrakorte warmtepuls van een twintig miljoenste van een miljoenste seconde, kan een bit in een magnetisch geheugen omzetten. Dat is een volkomen onverwachte ontdekking, waarover Radboud-natuurkundige Alexey Kimel gisteren online in Nature verslag deed. Iris Roggema schreef er op de site van de Radboud Universiteit een stuk over.
Dit gaat tegen alle oude idee‰n in
"Absolute nonsens", zei Kimel aan de telefoon met Roggema vanuit Grenoble, waar hij gisteren op een congres was. Zijn ontdekking brengt heel wat in beweging in de natuurkunde. "Absolute nonsens. Dat dachten we toen we dit ontdekten. Dit gaat echt in tegen alle oude idee‰n over magnetisme."

Polen omdraaien
De wetenschappers hebben een magnetisch materiaal verwarmd met laserpulsen die de magnetische ‘spin’ van het materiaal op atomair niveau omgooit. Er zijn twee soorten spin, parallel en anti-parallel, die het verschil maakt tussen de enen en de nullen in een bit. Kimel en zijn groep hebben ontdekt dat de warmte van een laserimpuls genoeg is om de pool van een magnetisch atoom om te draaien.

Het fenomeen trad op in het materiaal Gadolinium, een zeldzaam en duur aardmateraal. Kimel gaat nu op zoek naar goedkopere kunstmatige materialen met hetzelfde gedrag.

 

 

 

 

 

 

Wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen en de York University in Engeland hebben een manier gevonden om de snelheid van data-opslag te verhonderdvoudigen. Als de vinding zijn weg vindt naar een storageproduct zal de tijd die nodig is om een bit op een harde schijf op te slaan, teruggebracht kunnen worden van een nanoseconde (een miljardste van een seconde) naar een honderdmiljardste van een seconde.