1000 watt draadloos overgebracht

Japanse firma claimt doorbraak in contactloze energie-overdracht

Showa Aircraft Industry Co Ltd heeft een contactloos energie-overdrachtsysteem ontwikkeld dat op basis van inductie werkt. Het bijzondere aan dit systeem is dat het ook werkt wanneer de spoelen vrij ver van elkaar verwijderd zijn (1 meter) of naast elkaar liggen. Het bedrijf toonde op de beurs AT International 2009 in Pacifio Yokohama te Yokohama City, Japan een werkend prototype.

 

In een ‘standaard’ elektromagnetisch inductiesysteem wordt elektrische energie van een primaire naar een secundaire spoel doorgegeven. Hierbij is de te overbruggen afstand beperkt tot zo’n 10 cm en zijn er nogal wat problemen. Zo is een horizontale verplaatsing van de spoelen ten opzichte van elkaar zeer slecht voor de koppeling tussen de spoelen (en dus het rendement) en kan een tussen de spoelen geplaatst object erg warm worden.

 

 

 

Showa Aircraft Industry heeft vanwege patentgerelateerde zaken verder niet uitgelegd hoe hun techniek precies werkt, maar het nieuwe systeem haalt een transmissie-efficientie van enkele tientallen procenten wanneer de spoelen 60 cm uit elkaar zijn geplaatst. Zelfs wanneer de spoelen naast elkaar zijn geplaatst, werkt het systeem nog prima. Het systeem gebruikt bijna dezelfde frequentie als voorheen, maar maakt geen gebruik van een resonantiemethode. De transmissie-effici