Een kracht uit het niets: het Casimir Effect

 

Credit & Copyright: Umar Mohideen (U. California at Riverside)

Uitleg: Deze kleine bal levert het bewijs dat het universum eeuwig zal uitdijen. Met een omvang van net een tiende van een millimeter, beweegt de bal naar een gladde plaat als resultaat van energieschommelingen in het vacuum van de oneindige ruimte. Deze aantrekking is bekend onder de naam Casimir Effect, genoemd naar de ontdekker ervan, die, 50 jaar geleden, probeerde te begrijpen waarom vloeistoffen zoals mayonaise zo traag bewegen.

Vandaag aan de dag, verzameld zich bewijs dat de meeste energie in het universum een onbekende vorm van donkere energie is. De vorm en het ontstaan van donkere energie is vooralsnog compleet onbekend, maar wordt verondersteld als zijnde een wisseling in het vacuum gelijk aan het Casimir Effect, maar op een bepaalde manier door het heelal zelf geschapen. Deze enorme en donkere energie blijkt de zwaartekracht te overwinnen en zou daarom blijkbaar het heelal doen uitdijen.
Het begrijpen van vacuumschommelingen is nu een van de hoofdzaken van onderzoek, niet alleen om het universum beter te begrijpen, maar ook om te voorkomen hoe micro-mechanische machineonderdelen aan elkaar blijven plakken.

Bron: (engels) http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap100103.html