Eerste ‘waterstofcentrale’ voor thuis

Schone energie voor de toekomst
 

"Een waterstofkrachtbron in elk huis" is de futuristische visie van Horizon Fuel Cell Technologies. Deze week onthult het bedrijf de mogelijk grootste doorbraak tot nu toe: een kleinschalige waterstofopslag voor thuis die dienst kan doen als ’tankstation’. Hiermee kon wel eens het begin worden ingeluid van een waterstofgebaseerde economie.
 
Naast het mogelijk maken van nieuwe brandstofcelproducten, zorgt het tankstation voor thuis ook voor een goedkoper, schaalbaar en consumentgericht bevoorradingsmodel, dat de afhankelijkheid van grote investeringen in een nieuwe bevoorradingsinfrastructuur elimineert. De innovatie van Horizon kan zorgen voor een oplossing voor het kip-of-ei-probleem over wat er eerst moet komen: schone auto’s of schone brandstoffen.
 
’s Werelds eerste ‘Personal hydrogen station’ genaamd Hydrofill zal onthuld worden op de aankomende CES-beurs (Consumer Electronics Show) in Las Vegas (USA). Het kleine desktop-apparaat is eenvoudig aan het elektriciteitsnet, een zonnepaneel of een kleine windturbine te koppelen. Het maakt automatisch waterstof vrij uit water uit de ge‹ntegreerde watertank en slaat dit in vaste vorm op in kleine hervulbare cartridges. Deze bevatten metaallegeringen die waterstof absorberen in hun kristalstructuur en onder lage druk weer afgeven. Hierdoor hoeft men zich geen zorgen te maken over het opslaan van waterstof op hoge druk. Op deze manier wordt ook de hoogst mogelijke energiedichtheid van de opslag van waterstof behaald; hoger nog dan die van vloeibare waterstof. Anders dan conventionele batterijen bevatten deze cartridges meer energie, zijn ze goedkoper en bevatten ze geen enkel milieuonvriendelijk zwaar metaal.
 
Horizon is intussen begonnen met het introduceren van een complete lijn draagbare consumentenproducten die veel grotere markten aanboren. Het eerste product, Minipak, is een voeding met een micro-brandstofcel die de werktijd van apparaten zonder netspanning vergroot. Denk hierbij aan GSM’s, verlichtingsproducten en talloze USB-gevoede apparaten. Het bedrijf zal ook een verbeterde versie van haar grotere draagbare mobiele voeding met de naam Hydropak tonen.
 
Terwijl deze en andere producten op de markt verschijnen in de loop van 2010, is Horizon al druk bezig met het ontwikkelen van grotere systemen die alles van tuingereedschap tot transport kunnen voorzien van energie.

Meer info