Moed generen speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van de kredietcrisis, net als moed essentieel is om over kolen te lopen of een plank door midden slaan, meent Ratelband. ,,Je kunt mensen niet veranderen, maar wel weer laten zijn wie ze waren. Ik heb nog nooit een kind gezien met een ochtendhumeur, of dat altijd moe is." Een dagje Ratelband verandert de perceptie: de manier waarop bezoekers waarnemen. ,,Problemen zijn geen problemen meer, maar uitdagingen. Ze treden de wereld op een andere wijze tegemoet. Dan verandert die wereld ook."

 

 

 

 

Emile Ratelbands 10 geboden om de recessie te overwinnen:

1) Doe alles met passie. Dan word je nooit moe en krijg je geen burn-out.

2) Wees flexibel en slimmer dan de rest. Als je niet direct je zin krijgt, buig dan mee en verander je gedrag.

3) Zorg dat je van je schulden afkomt. De rente gaat binnen nu en twee jaar stijgen.

4) Houd je vaste lasten laag. Er valt altijd wel te besparen op je vaste lasten. Kijk bijvoorbeeld naar je telefoonkosten.

5) Elimineer de vier A´s: Accountants, Advocaten, Architecten en Adviseurs. Al die urenschrijvers zijn oplichters. Het wordt altijd duurder dan van tevoren is voorgespiegeld. Als je echt een van de A´s nodig hebt, probeer dan een vaste prijs af te spreken.

6) Eis standaard tien procent korting van je leveranciers. Veel bedrijven doen dat al. De Hema vraagt altijd korting bij zijn leveranciers en krijgt die ook. Het altijd goedkoper dan je denkt.

7) Doe zo veel mogelijk gratis.

8) Werk tweeduizend uur per jaar. Dat klinkt veel, maar je zult er ook meer door verdienen. Als je je werk met passie doet (zie gebod 1) dan hoef je er ook niet onder te lijden.

9) Maak jezelf hip. Wanneer jij je uiterlijk verandert, jezelf hip maakt, voel je je jonger en krijg je meer energie. Ik draag nu sneakers onder mijn pak en ben vier kilo afgevallen. Ik ben zestig maar zie er uit als 48. Je bedrijf kun je ook met simpele ingrepen hip maken. En met hip bedoel ik dus niet het ´oppimpen´ waar mensen het nu vaak over hebben. Ik bedoel ´hip´ zoals in de jaren zestig en zeventig.

10) Richt je op iedereen en niet op een doelgroep. Specialisaties zijn uit.