diervoedsel

Dag Frank!

Als toevoeging het verhaal in de NEXUS en als antwoord op je vraag kan ik stellen dat de bittere werkelijkheid cq. horror nog veel erger is dat je zou verwachten. Vanuit mijn werkervaring in het verleden als industrieel automatiseerder kan ik het volgende berichten – niet geschikt voor vegetariers maar juist wel voor mensen die het nog willlen worden.

In Nederland en wel in het plaatsje Suameer in Friesland staat een fabriek die van alles verwerkt tot ‘bruikbare grondstoffen voor mens en dier’. Dit heet met en mooi woord een ‘destructie bedrijf’. Het verwerkt, ja ze hebben zelfs glossy folders met mooie plaatjes van de binnenkant van de fabriek met dierenlijken, de langs de weg gevonden aangereden vogels, katten, honden, noem het maar op, tot het slachtafval van kippen-, varkens-, koeien- etc. slachterijen tot een reeks van halffabrikaten die terrecht komen in voedsel voor dieren EN mensen! Zo eten kippen bijna hun eigen ouderkippen. Koeken/biks voor varkens en koeien bestaan voor een deel uit dit ‘gerecyclede materiaal’. Maar de nietsvermoedende mens gaat ook niet vrijuit. De stof gelatine is er een van en zit in veel meer producten dan je denkt. Een aantal voorbeelden, als geleermiddel/verdikkingsmiddel in: veel ijssoorten; de meeste drop, spekjes en het meeste snoepgoed voor kinderen (!); light margarine, van allerlei soorten yoghurt-varianten en toetjes zoals bavarois, chipolatapudding etc.; dat glibberige laagje op ingeblikt spek. Ga maar eens lekker op de ingredientenlijst als je in de supermarkt staat en je zult tot de ontdekking komen dat je gelatine meer binnenkrijgt dan je denkt. Natuurlijk zijn onze trouwe viervoerers (bij ons thuis katten) de pineut, het ingeblikte kattenvoer staat stijf van de gelatine en (ruwe) as.

Dat de gevolgen voor het zo kort zijn van een voedselketens niet best zijn licht voor de hand, ziekten als BSE zijn een voorbeeld. Ik ben van mening dat ook menselijke kwalen zoals gewrichtsklachten ermee te maken hebben. Wat dacht je van agressie als ‘kwaal’. Ook ouders die hun kinderen die in grote mate snoep, toetjes en dus veel gelatine voeren zouden beter moeten weten en het kind aanleren (rijp) fruit te eten, want een kind heeft nu eenmaal een grote behoefte aan suikers.

Nou een heel verhaal weer he, maar ik deel deze ervaring graag met een ander die net als ik bewuster wil leven.

Je mag het naar believen op je website publiceren.

Groetjes en tot ziens Frank,