Nitinol nog steeds onderschat als energiebron?

nitinol-transitionsNitinol is een legering van titanium en nikkel, gekenmerkt door een geheugeneffect voor de vorm. Onder de overgangstemperatuur kan het worden vervormd, boven die temperatuur neemt het dan weer de vorige vorm aan.

Nitinol werd oorspronkelijk ontwikkeld voor ruimtevaartapparatuur zoals antennes. De antennes kunnen vóór de lancering worden opgevouwen en worden in de ruimte weer uitgevouwen. Het is daarvoor een geschikt materiaal, omdat het geheugenmetaal altijd de oorspronkelijke vorm weer aanneemt.

 

Deze video gaat over Nitinol geheugenmetaalmotoren welke in principe Stirling warmtemotoren zijn en werken op een zeer laag temperatuurverschil.
Deze technologie kan eenvoudig worden opgeschaald naar KWatts een stroomgenerator 50 of 60 Hz wisselstroom opwekken. Als je zonne-energie gebruikt via Fresnell lenzen om het warmwaterbad te verwarmen kan deze warmte-energie omgezet worden in mechanische bewegingsenergie en vervolgens met een generator 230 Volt 50 Hz wisselstroom te genereren.

In een rapport uit 1970, wordt gezegd, dat investering voor de motor van 1 KWatts 600 US $  is en dat is goedkoper dan PV en Kernenergie. Met de toenmalige technologie legering deze prijs drastisch zou worden verminderd en dit zou een zeer kosteneffectieve technologiezijn (1970).
Nikkel en Titanium metalen zijn niet zeldzame metalen en zijn goedkoop zonder veel onderhoud.

Het metaal wordt ook gebruikt voor productie van stents met een geneeskundig doel en in de orthodontie. Orthodontische beugels zijn bedoeld om een voortdurende druk uit te oefenen op de tanden waardoor deze recht gaan staan. Een voordeel van het toepassen van nitinol is dat de beugel minder vaak vervangen behoeft te worden.

Hier nog een filmpje voor de experimentelen, zoek maar eens verder op nitinol

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nitinol