zwaartekracht is geen kracht

 
 
Albert Einstein thuis bij de Leidse hoogleraar natuurkunde Paul Ehrenfest, met diens zoon op schoot. (Foto Museum Boerhaave)
  
AMSTERDAM – Nieuwe theorie over de werking van de zwaartekracht.
Hij vermoedt dat Albert Einstein zich in zijn graf zal omdraaien, maar volgens de Amsterdamse theoretisch fysicus Erik Verlinde is de zwaartekracht niet wat we denken. De laatste maanden werkte hij aan een theorie waarin de aantrekking tussen twee massa’s vanzelf ontstaat door informatieverschillen in de ruimte tussen de massa’s en die daarbuiten.(cursief door rk)
Doorbraak
In zijn theorie leidt Verlinde op een relatief eenvoudige manier de klassieke wetten van Newton af, als een natuurlijke aantrekking tussen massa’s. ‘Dit is precies wat je nodig hebt voor een doorbraak’, zegt KNAW-president Robbert Dijkgraaf.
Natuurkundigen worstelen nog altijd met de aard van zwaartekracht, die niet goed lijkt te passen in de theorie‰n over de overige krachten in het universum. Volgens Verlinde komt dat doordat de wetten van Newton en Einstein een globale beschrijving geven van een diepere werkelijkheid waarin informatie en energie een hoofdrol spelen, in plaats van materie en krachten.
Meer in de Volkskrant van zaterdag 12 december
 

Linkedin pagina van eric verlinde:  http://nl.linkedin.com/pub/erik-verlinde/12/978/a84